Феновете на зимните спортове със сигурност с нетърпение чакат най-студените месеци от

...
Феновете на зимните спортове със сигурност с нетърпение чакат най-студените месеци от
Коментари Харесай

Интензивните тренировки навън и за какво да внимаваме през зимата

Феновете на зимните спортове сигурно с нетърпение чакат най-студените месеци от годината, за да могат да ги практикуват. Но в случай че избираме вместо по пистите, да се поизпотим в парка да вземем за пример, макар студа, би трябвало да имаме едно мислено.

Със сигурност заслужаваме поздравления за желанието да излезем на открито да спортуваме, когато времето си е единствено за лежане на топло вкъщи. Но се оказва, че вместо да създадем услуга на тялото си, можем да си навредим.

Когато температурите паднат към нулата и малко над нея е добре да понижим интензивността на тренировките си на открито. Сухият и леден въздух затруднява дишането и натоварва белите дробове, което може да докара до кашлица, хрипове и възпалено гърло.



Така даже да сме изцяло здрави, може да се сдобием със признаци, сходни на тези на респираторно заболяване. В повечето случаи и само 30 минути спорт в студено време могат да ги провокират. И в случай че при някои са моментно явление, при други може да се задържат и ден или два.

Освен да понижим интензивността на тренировката, би трябвало да съблюдаваме и едно друго главно предписание - да не бързаме да се приберем на топло след нейния край. Топлият въздух може да утежни белодробните признаци, тъй като когато доближи до пресъхналите ни дробове, ги прави още по-сухи.



Затова е значимо да имаме постепенна акомодация и след края на тренировката да отделим няколко минути за вървене и няколко за покой навън, с които да възстановяваме дишането си, предава Insider.

Ако ниските температури не са способни да ни откажат от спорта навън, то може би би трябвало да си намерим подобаваща маска, с която да ги практикуваме. Да, несъмнено към този момент ни е омръзнало на всички места да сме с маска, само че в тази ситуация приказваме за защита от сухия въздух, която основава влажна среда пред устата ни. Подходящи са тези от памук, както и специфичните за спортисти, които имат и спомагателна филтрация срещу замърсяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР